Hittegolf_veiligetenbewaren

Zijn er heerlijk hoge temperaturen op komst? Dan gaat er niets boven een gourmet op het terras, picknicken in het park of zalig barbecueën in de tuin. Buiten eten geeft je dat zalige vakantiegevoel, maar doordat voedsel blootgesteld wordt aan de warme zon, heb je voor je het weet een voedselvergiftiging opgelopen. Niet met onze 5 tips.

1. Doe je boodschappen met een koeltas

Een frisse winkel, maar een broeierig hete wagen. Niet de ideale combinatie om jouw boodschappen veilig te vervoeren. Deze grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat je eten sneller bederft. Daarom is de koeltas voortaan jouw beste vriend wanneer je boodschappen doet op warme dagen. Voeg er eventueel nog extra koelelementen aan toe. Hierin kun je voedsel meenemen dat snel bederft, zoals vlees en vis. Ben je jouw koelzak vergeten tijdens jouw trip naar Bon’Ap? Geen probleem, wij verkopen zowel handige koeltassen als hippe koelrugzakken.

2. Check je koelkast

Check af en toe de temperatuur van je koelkast (4 °C is perfect!) en zorg ervoor dat er genoeg ruimte in is zodat de lucht goed circuleert. Bij een overvolle koelkast bestaat de kans dat je de temperatuur niet meer laag genoeg krijgt. Handige tip voor jouw zomerfeestje: bewaar de drank niet in de koelkast, maar in een emmer of teil met ijskoud water en ijsblokjes. Zo is er opnieuw plaats in jouw koelkast voor die gerechten die daar absoluut hun plaatsje horen te hebben!

3. Hou het vlees zolang mogelijk fris

Een gevulde tafel is aantrekkelijk. Wanneer de temperaturen echter boven de 30 graden stijgen, is het beter om je tafel niet te lang op voorhand te vullen met groenteschotels, pastasalades, sausjes en BBQ-vlees. Hou alles zolang mogelijk fris in de koelkast. Haal het vlees pas uit de koelkast nét voordat je het gaat grillen. Vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen, eet je beter niet meer op. De kans is dan groot dat er zich te veel bacteriën hebben gevormd en dat is vragen om problemen. Heeft het vlees of de vis al op de grill gelegen? Dan is dat uiteraard anders. Eet ze echter wel zo snel mogelijk op of houd het eten warm (boven de 65 °C) op de BBQ.

4. Ontdooi in de koelkast

Haal je jouw BBQ-vlees uit de diepvries voor die onverwachtse BBQ? Laat ze dan altijd in de koelkast ontdooien of, als het snel moet gaan, in de microgolfoven op de gepaste ontdooistand. Ontdooi echter nooit op het aanrecht bij kamertemperatuur of in warm water. Let er in de koelkast op dat je het vlees helemaal onderaan legt of op een schaal of bord. Zo lekt het dooivocht niet op andere ingrediënten.

5. Ruim meteen af

Uitgebreid tafelen op een zwoele zomeravond, niets dat gezelliger is. Maar zorg je er na de maaltijd eerst voor dat alle restjes veilig in de koelkast staan? Je eet ze best ook binnen de twee dagen op. Tenzij je ze in de diepvries doet. Dan kan je ze maximaal 3 maanden bewaren.

Geniet bij hoge temperaturen à l’aise, maar vergeet vooral niet tijdig je BBQ-vlees te bestellen voor jouw zomers BBQ-festijn.