BA_Kerst_recepten_GevuldeKalkoenfilet

De feestdagen draaien in de eerste plaats om het gezellige samenzijn, maar daarna gaat het lekkere eten toch met de tweede plaats lopen. Het kerstdiner is vaak hét culinaire hoogtepunt van het jaar en bestaat het liefst uit meerdere gangen. Maar wat zet je uiteindelijk op tafel met kerst? We maakten enkele feestelijke hoofdgerechten met vlees klaar die ook jij makkelijk bereidt en waarvan we zeker zijn dat ze bij iedereen in de smaak zullen vallen.  

Populaire gerechten met kerst

Op de kersttafel blijven rollade en varkenshaasje populair, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren altijd goed. Deze klassiekers brengen, samen met de kerstboom, instant een feestelijke sfeer in huis. Daarnaast is er ieder jaar een grote groep mensen die kiest voor gourmetten met kerst, het blijft nu eenmaal supergezellig om samen aan tafel te kokkerellen. Never change a winning team, zegt men wel eens.  

We kiezen uiteindelijk het liefst voor kerstgerechten die eenvoudig te maken zijn en vrijwel bij iedereen geliefd zijn. Daarom komen de klassiekers vaak terug: aardappelgratin, aardappelpuree, gegrilde groenten, zoete stoofpeertjes, ... .  

Welk vlees wordt het meest gegeten met kerst? 

Kerst, dat is traditie. Traditionele kerstgerechten komen daarom jaarlijks terug, maar we willen onze gasten wel verwennen met nieuwe en verrassende uitvoeringen. We sommen enkele vleessoorten voor je op die tijdens kerst vaak op tafel verschijnen, maar dan in een specialer, feestelijker jasje:  

  • Stoofvlees of stoofpotje: niets heerlijker dan een stoofpotje dat uren heeft staan pruttelen op het vuur. Die malse stukjes vlees, de aromatische kruiden, die smeuïge en volle saus, … Vervang het klassieke stoofvlees gerust eens door wild, je maakt jouw stoofpotje onmiddellijk nog feestelijker. Afwerken doe je met kroketjes natuurlijk.  
  • Côte à l’os op de barbecue: wil je echt origineel koken tijdens de feestdagen? Ga dan eens voor een hele gezellige winter BBQ tijdens kerst. Met een côte à l’os op de barbecue doen we je alvast een smakelijke suggestie. Dankzij die rokerige smaak is dit stukje vlees een ware traktatie voor de echte vleesliefhebbers.  
  • Wild: voor de avontuurlijke fijnproevers is wild een uitstekende keuze. Denk aan hertengebraad of fazantenfilet met woudpaddenstoelen of peertjes in rode wijn. We eten ons buikje rond.  
  • Varkenshaasje: varkenshaasje is altijd een winnaar, het is mals, sappig en veelzijdig. Het is perfect voor creatieve gerechten met een kersttintje. 

Gemakkelijke bereiding graag

Tijdens de feestdagen willen we eigenlijk niet te veel tijd in de keuken doorbrengen eens onze gasten zijn gearriveerd. Daarom zijn gerechten die je eenvoudig op voorhand klaarmaakt of die je in oven schuift vaak favoriet. Ze geven je tijd cadeau, kostbare tijd die je kunt doorbrengen met je dierbaren.  

Hoeveel vlees eten we met kerst? 

Tijdens een kerstdiner met meerdere gangen eten mensen altijd minder dan je zou denken. Natuurlijk wil je dat je gasten niks tekort komen aan de feesttafel. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het plannen van jouw feestmaal. Zo hoeft er straks niemand met honger naar huis en kan jij met een gerust hart jouw feestmenu plannen.  

  • Voor een voorgerecht reken je ongeveer 75 gram vlees of 100 gram vis per persoon.  
  • Voor het hoofgerecht kun je die hoeveelheid zeker verdubbelen, maar onthoud dat vis lichter verteerbaar is dan vlees, dus je kunt gerust iets meer vis serveren.  
  • Ga je kroketjes serveren? Voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.  
  • Voor groenten rekenen we 200 g schoongemaakte groenten per persoon.  

Reken uit hoeveel je nodig hebt en maak net iets meer, zodat je altijd genoeg hebt om van te genieten.  

3 x feestelijke gerechten met vlees 

Kies jij dit jaar voor iets anders dan de traditionele gourmet of het klassieke gebraad? Laat je alvast inspireren door deze drie heerlijke hoofdgerechten met vlees:  

  • Rollade met kip uit de oven: deze klassieker krijgt een moderne twist dankzij de vulling van zachte ricotta en zoute parmaham, topcombo!  
  • Klassieke hertenragout: een luxueuze stoofpot met heerlijk wild, rode wijn en flink wat groenten. Serveer met witloof, appeltjes met veenbessen, en kroketjes natuurlijk.   
  • Lamskroon met kruidenkorst: dit stukje lamsvlees gril je perfect en serveer je met een heerlijke kruidenkorst.  

Welke stukjes vlees doen jou watertanden? Of je nu gaat voor gebraad, gevogelte, stoofpotjes of nog iets anders, wij genieten graag met je mee.  

Surf naar onze receptenpagina voor nog meer heerlijke ideeën en laat ons daarna meegenieten van jouw heerlijke creaties via onze Facebook- of Instagrampagina.  

BA_Kerst_Recepten_Hertenragout

Op de hoogte blijven van onze feest- en receptideeën? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel Bon’Ap-nieuwsje.