bonap-kerst-gourmet-teppanyaki

De feestdagen staan garant voor veel gezelligheid, samen zijn met familie of vrienden en natuurlijk ook lekker eten. Maar vaak ook te veel eten. Je start op kerstavond met een uitgebreid feestmenu in meerdere gangen: aperitiefhapjes, een voorgerecht, een hoofdgerecht en dan hopen dat je nog plek hebt voor het dessert. Daarna breekt kerstdag aan en staat er opnieuw een feestmenu klaar. En niet te vergeten: de week erop is het opnieuw van dat.

Hoe vermijd je dat je tijdens de feestdagen te veel eet? Want geef toe, een opgeblazen of ongemakkelijk gevoel is een domper op de feeststemming. Lees hieronder onze tips om een overdaad tijdens kerst en nieuw te vermijden.

Combineer twee maaltijden

Staat er op kerstavond een uitgebreid diner op de planning? Dan kan je er die dag voor kiezen om je ontbijt en lunch te combineren in een brunch. Zorg ervoor dat je iets later en vooral uitgebreider eet, zo kan je de namiddag overbruggen tot ’s avonds. Vermijd echter dat je met honger aan de feesttafel aanschuift. De kans dat je je volledig laat gaan met de aperitiefhapjes is groot. Een tussendoortje is daarom zeker aangeraden, of drink een tas soep in de late namiddag.

Ook op kerstdag is een brunch trouwens een goed idee. Je kan al veel voorbereiding op voorhand doen en kan zo meegenieten van de gezelligheid aan tafel.

Wat voorzie je best tijdens een brunch?

  • Zorg voor verschillende soorten (stok)brood, sandwiches of ontbijtkoeken.
  • Varieer in beleg: kies voor zowel zoet als hartig, vlees en vis.
  • Fruit, yoghurt en muesli zijn een lekkere aanvulling.
  • Ook rauwe groenten zoals tomaat en komkommer hebben hun plaats tijdens een brunch.
  • Voorzie ook een warm gerecht: een omelet, soep of quiche is ideaal.

Kies voor licht

Gefrituurde hapjes, sauzen, … ze maken je feestmaaltijd lekker, maar ook zwaar. Zorg daarom voor voldoende variatie en lichtere opties. Zo is soep als voorgerecht een slimme keuze. En ook bij de hoofdmaaltijd voorzie je best voldoende groenten. Hoeft er geen warme maaltijd op tafel te komen? Een broodjesbuffet of een koud buffet houdt het voor iedereen licht en makkelijk!

Size does matter

Wanneer je een feestmaal bereidt, wil je dat niemand met honger van tafel vertrekt. Maar mensen eten altijd minder dan je zou denken tijdens een diner met meerdere gangen. Met onze handige feestmenu’s en grillschotels hoef je zelf niet meer na te denken over de porties, dat hebben wij al voor jou gedaan. Ga je zelf aan de slag in de keuken? Dan vind je enkele handige richtlijnen voor portiegroottes in dit blogbericht. Zo heb je voor iedereen voldoende zonder een overdaad aan eten.

Verdeel de restjes

Heb je toch te veel eten voorzien? Geef dan de restjes mee met je gasten. Zo kan iedereen wat langer genieten van de feestgerechten en hoef je niet alles zelf op te eten. Je kan het jezelf ook makkelijk maken door je porties ruim te rekenen en ze onmiddellijk te plannen als je maaltijd voor de dag erop. Want wie heeft dan zin om opnieuw in te keuken te kruipen als je ook lekker lang kan nagenieten?

Wil je nog meer inspiratie? Bekijk onze blogpagina voor meer tips en tricks om er dit jaar onvergetelijke feestdagen van te maken. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update.