bonap-rundvlees-bbq

Zin om een goed stuk rundvlees te grillen? Met de juiste kennis en tips wordt het een fluitje van een cent. We nemen je mee door de verschillende soorten rundvlees en laten je zien hoe je elk stukje perfect bereidt.

Soorten rundvlees en bereidingswijze

1. Côte à l'os

Voor de perfecte côte à l’os smeer je het vlees in met arachideolie en kruid je stevig met peper en lookpoeder. Bak het eerst langzaam in een oven van 50 tot maximaal 60 °C. Schroei daarna langs beiden zijden dicht op de grill op hoog vuur. Gebruik een kernthermometer om de gewenste gaarheid te bereiken, en laat het vlees vervolgens een 5-tal minuten rusten voor het aansnijden. Vergeet niet om extra te kruiden met zout voor die heerlijke smaak.

2. Filet pur

Dit malse stukje rundvlees vraagt om kort en krachtig bakken. Wrijf het in met olie en kruid naar smaak met peper, zout en lookpoeder. Bak het vervolgens snel aan beide zijden tot de gewenste gaarheid.

3. Zenuwstuk

Een verrassend veelzijdig stuk vlees dat vaak gebruikt wordt voor stoverij. Op de BBQ kan het als steak een leuke afwisseling zijn. Kruid het met vleeskruiden en leg indirect op de BBQ voor zo’n 20 minuten en laat dus langzaam garen. Vervolgens gril je het langs beide zijden voor een mooie korst. Haal van de BBQ, leg er een beetje kruidenboter op en laat ook een 5-tal minuten rusten voor je het aansnijdt.

4. Zesrib

Een heerlijk smakelijk stukje steak dat je royaal kruidt met peper, zout en lookpoeder. Gril 3 minuten aan beide zijden voor die perfecte gaarheid en mooie grillstrepen. Voor een mooie karamellisatie voeg je 1 theelepeltje suiker toe aan je kruidenmix.

5. Dunne lende

Dit stukje rundvlees gril je ook snel en krachtig. Wrijf het in met olijfolie, kruid met peper en zout en gril kort aan beide zijden. Laat ook hier nog even rusten voor je het aansnijdt.

6. Chateaubriand

Een mager en zacht stukje rundvlees dat je royaal kruidt met peper, zout, lookpoeder en een vleugje paprikapoeder. Laat het langzaam op temperatuur komen op de indirecte kant van barbecue. Laat daarna even rusten en geef het vervolgens een snelle afwerking boven hoge hitte voor die heerlijke korst.

Tips voor de perfecte bereiding

Hieronder nog enkele algemene tips om de bereiding van een stuk rundvlees tot een goed einde te brengen:

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het 30 min. op kamertemperatuur komen.
  • Dep het vlees indien nodig droog en kruid het met peper en zout.
  • Draai het vlees niet continu om tijdens het bakken.
  • Laat het vlees na het bakken enkele minuten rusten onder aluminiumfolie of een propere handdoek.

Trucje voor de juiste bakwijze

Een handige truc om de juiste bakwijze te bepalen is door de veerkracht van het vlees te testen. Druk het vlees tussen duim en wijsvinger en vergelijk de veerkracht met verschillende posities van je vingers:

  • Duim tegen het topje van de wijsvinger: vergelijkbaar met een bleu gebakken steak. Hierbij is het vlees gekorst, maar is de binnenkant nog rauw en warm.  
  • Duim tegen het topje van de middelvinger: een indicatie voor saignant. Het vlees is gekorst, maar de binnenkant is nog bloederig en sappig.
  • Duim tegen het topje van de ringvinger: zo voelt een à point gebakken steak. Het vlees is gekorst, de binnenkant is niet meer bloederig, maar wel nog sappig.
  • Duim tegen het topje van de pink: voor een bien cuit gebakken steak. Hierbij is het vlees gekorst en de binnenkant eerder droog.