Ga je straks barbecueën, dan wil je graag goed voorbereid zijn zodat jouw gasten heerlijk genieten van jouw BBQ-kunsten. We geven je graag enkele handige BBQ-tips mee zodat jij straks vlot en veilig barbecuet. Klaar voor een spoedcursus barbecue?
store
cart
filters
Ga je straks barbecueën, dan wil je graag goed voorbereid zijn zodat jouw gasten heerlijk genieten van jouw BBQ-kunsten. We geven je graag enkele handige BBQ-tips mee zodat jij straks vlot en veilig barbecuet. Klaar voor een spoedcursus barbecue?
Steek je barbecue altijd op een veilige manier aan en gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals benzine of spiritus. Met houtskool of briketten en wat aanmaakblokjes ben je goed op weg. Strooi een laagje kolen of briketten op de bodem en steek deze aan met de aanmaakblokjes. Als er een wit laagje assen op de kolen komt, zijn ze op temperatuur en klaar om te grillen. Ben je geen pro in een BBQ aansteken? Gebruik dan een barbecuestarter om je barbecue snel en eenvoudig aan te steken.
Wil je een goeie grillmaster zijn, dan heb je ook steeds de basis BBQ-tools bij de hand. Zorg dat je altijd een lange barbecuetang bij je hebt. Draag daarnaast geen synthetische kledij. Ook een schort en emmer water kunnen handig zijn. Zo kan je eventuele brandjes snel blussen.
Voorzie voldoende vlees per persoon. Hoeveel dat precies moet zijn vertellen we je hier. Heb je nog vlees over? Dan raden we aan om die toch te bereiden en in de koelkast te zetten. De volgende dag is dit zeker nog lekker. Bewaar echter geen rauw vlees dat al in de zon heeft gelegen.
Een aangebrande worst of een klevende hamburger aan je rooster? Liever voorkomen uiteraard. Zorg er eerst en vooral voor dat je rooster proper is voor je gaat bakken. Hangen er nog vet- en etensresten aan? Dan zal je vlees er ook sneller aan blijven plakken. Wrijf je rooster steeds in met een beetje olijfolie. Merk je dat een stuk vlees erg aanbakt aan de buitenkant, maar vanbinnen trager gaart? Leg het dan aan de zijkant van je rooster. Daar is het minder heet waardoor je vlees trager gaat garen. Als je liever op safe speelt, gebruik je beter aluminium bakschaaltjes of ga je aan de slag met ons voorgaard vlees, ons geheim voor een geslaagde BBQ.
De brochette blijft waarschijnlijk nog altijd een van de meest populaire stukjes vlees op de barbecue. Bij Bon’Ap is de gemarineerde gevogeltebrochette met paprika iedere zomer een succes. Hoe je van een brochette een groot succes maakt? Laat de houten spiesjes eerst en vooral een nachtje weken in water, of leg ze aan de rand van je barbecue. Zo voorkom je dat ze in brand schieten of dat de uiteinden verkolen. Je gebruikt ook beter de platte prikkers in plaats van de ronde variant, zo draaien de stukjes vlees of groente niet mee bij het omdraaien op de barbecue. Doe ook altijd een beetje olijfolie aan de stukjes paprika voor je start.
Na het feest, is er natuurlijk ook nog altijd de opkuis. Hoe kan je je barbecuerooster nu vlot schoonmaken? Als je barbecuerooster nog warm is, kan je bijvoorbeeld een halve citroen gebruiken. Wrijf het rooster langs alle kanten in met de citroen. Het vuil zal zo loskomen waarna je het rooster makkelijk kan afwassen in een sopje met afwasmiddel. Een andere tip kan zijn om het afgekoelde rooster even in het gras te leggen en het ochtenddauw zijn werk te laten doen. Daarna haal je het vuil er zonder problemen af.
En wat bij slecht weer? Dan kan je gewoon binnen barbecueën. Misschien bestelde je wel een teppanyaki-, gourmet- of mixedgrillschotel. Die kan je makkelijk binnen grillen op je grillplaat. Bestelde je ander BBQ-vlees zoals ribbetjes, dan kan je deze bereiden in de oven. Of snijd ze ook in kleine, hapklare stukjes en bereid ze op je grillplaat.