ba-varkenshaasje-bakwijze

Bij Bon’Ap zijn we altijd op zoek naar eenvoudige manieren om heerlijke maaltijden te bereiden. Deze keer delen we graag onze tips voor het klaarmaken van een perfect varkenshaasje. Of je nu een keukenprins(es) bent of gewoon op zoek bent naar gemak, deze stappen zorgen voor een smaakvol resultaat zonder stress. Let’s go!  

Stap 1: bereid het varkenshaasje voor

Laat het varkenshaasje op kamertemperatuur komen en vouw eventueel dunne uiteinden dubbel, zodat het vlees gelijkmatig dik is. Bestrooi vlak voor het bakken met zwarte peper en zout.  

Stap 2: begin met bruinen

Verhit een klontje boter op hoog vuur in een koekenpan en laat het bruisen. Plaats het varkenshaasje direct in de pan en beweeg de pan af en toe door de steel te bewegen. Draai het varkenshaasje na ongeveer 3 minuten om, gebruik hiervoor een tang om het vlees sappig te houden.

Stap 3: middelhoog vuur voor het beste resultaat

Zet het vuur middelhoog en bak het vlees nog ongeveer 12 minuten tot het net gaar is vanbinnen. Keer regelmatig om om een gelijkmatige garing te garanderen. Plaats het varkenshaasje op een voorverwarmd bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. De vleessappen zullen zich zo verdelen voor een mals resultaat.  

Gebruik je graag een kernthermometer? Richt je dan op 65 graden, interne temperatuur. Zo krijg je een perfect gegaard varkenshaasje.  

Stap 4: de kunst van het snijden

Snijd het varkenshaasje in schuine plakjes en serveer.  Voilà, met deze eenvoudige stappen kan je aan de slag. 

Extra baktip!

Wil je graag dat mooie krokante korstje op jouw varkenshaasje krijgen? Dep het vlees dan eerst droog voor het bakken.  

Varkenshaasje klaarmaken in de oven

Wil je het varkenshaasje liever klaarmaken in de oven? Volg dan deze 3 stappen: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  • Smelt een klontje boter in een braadpan en bak het varkenshaasje rondom rond goudbruin. 
  • Vet daarna een ovenschaal in met een klontje boter en bak het varkenshaasje nog 20 à 25 min. in de voorverwarmde oven.